Kristian Stjerna, områdeschef på ortopeden i Östersund, berättar att de ska undersöka om någon patient lidit skada av de långa väntetiderna. Foto: SVT

Väntetider på operationer har ökat – brist på sjuksköterskor bidragande faktor

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet är det sjuksköterskebrist och på exempelvis ortopedavdelningen på Östersunds sjukhus saknar man i dagsläget ett tiotal sjuksköterskor. Det här drabbar patienter som kan få vänta länge på vissa operationer – och ger dessutom färre vårdplatser.

I dag kan en patient få vänta i två år på en knäprotesoperation. Jämfört med 2019 är det sex månaders längre väntetid. Kristian Stjerna som är områdeschef på ortopedavdelningen på Östersunds sjukhus är säker på sin sak: Även om pandemin fördröjt vissa operationer så är sjuksköterskebristen den stora orsaken till att väntetiderna ökat.

– Vi har förlorat sjuksköterskor under ganska lång tid men det har accelererat något enormt det sista året, säger Kristian Stjerna.

Halverar antalet vårdplatser

På ortopedavdelningen på Östersunds sjukhus saknar man i dagsläget ett tiotal sjuksköterskor. När det inte finns personal så kan man inte heller ha alla vårdplatser öppna. På ortopeden är i dag bara 21 av 40 vårdplatser öppna.

Det drabbar alltså de patienter som väntar på en icke akut operation, såsom en knä- eller höftprotesoperation.

– Enligt vårdgarantin ska man egentligen bara behöva vänta i max tre månader så det här är illa, säger Kristian Stjerna.

Många får opereras på annan ort

Enligt vårdgarantin ska man alltså få opereras inom tre månader efter att beslut om operation tagits. När sjukhuset inte själv kan möta det kravet erbjuds patienter att opereras någon annanstans, av annan vårdgivare.

Att man kan göra det är en anledning till att väntetiderna inte är ännu längre än vad de faktiskt är, menar Kristian Stjerna.

– Många nyttjar ju det men det finns tyvärr patientgrupper som inte kan nyttja det.

Varför inte?

– De privata vårdgivarna, som det oftast handlar om, har inte möjlighet att operera de patienter som har många andra sjukdomar eller som har andra specialbehov. Det kan bero på att de vårdgivarna inte har Iva-resurser eller att de inte tycker att det är värt det.

För dessa patienter blir det således att vänta på hemmaplan.

Svårt rekrytera nya sjuksköterskor

Under senaste året har ledningen försökt identifiera orsakerna bakom de stora avhoppen bland sjuksköterskor. Det man kommit fram till är att mycket beror på lönen, den förändrade arbetstidsmodellen, och så själva arbetsmiljön. Redan innan pandemin var det många som tyckte att de fick jobba väldigt mycket.

– Man kände sig otillräcklig helt enkelt.

Kristian Stjerna berättar nu att de jobbar febrilt för att rekrytera fler sjuksköterskor. Men det är svårt.  Hör mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.