Blond äldre kvinna som heter Gertrud Nygren med grön kavaj. Mittuniversitetet Östersund i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gertrud Nygren som är ordförande för PRO Jämtland anser att det är dags för Regeringen och bankerna att ta tag i bedrägerierna

Var fjärde pensionär utsatt för bedrägeri i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Senaste undersökningen från PRO visar att var fjärde pensionär i Jämtland län har blivit utsatt för bedrägeri. Fler är rädda för att bli drabbade.

Äldre är en särskilt utsatt grupp när det gäller telefonbedrägerier, så kallad vishing. Den senaste tiden har flera äldre i Jämtland Härjedalen blivit uppringda av bedragare och nu har PRO gjort en ny undersökning.

– Var fjärde pensionär i Jämtlands län har blivit utsatt för bedrägeriförsök, men det är hela 42 procent som är rädda för att drabbas. säger Gertrud Nygren, Ordförande PRO Jämtland.

Förutom att man kan drabbas av skamkänslor så menar Gertrud Nygren att rädslan för att bli lurad bidrar även till en större ensamhet och isolering bland äldre. Skammen kan även bidra till att man aldrig berättar för närstående om ens situation.

– Många kanske berättar aldrig för sina anhöriga om att de blivit drabbade.

Siffrorna för Jämtlands län är i linje med hur situationen ser ut i hela Sverige. Förra året anmäldes 21 600 fall av telefonbedrägerier över hela landet. Sammanlagt kom bedragarna över drygt 600 miljoner kronor, enligt uppgifter från Polisen.

Bedrägerierna måste få ett slut, hör Gertrud Nygrens krav på regering och bankerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.