En person i en bil som kör genom ett snöigt landskap och ser ut att skrika på medtrafikanter. Föraren håller i ratten med en hand iförd en vinterhandske, medan den andra handen syns delvis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovar du? SVT gav sig ut på Östersunds rondelltätaste gator för att se i vilken utsträckning bilister använder blinkers i rondeller. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Varannan östersundare blinkar inte ut ur rondellen – värre än snittet

Uppdaterad
Publicerad

Slarvar du med blinkers ut från rondellen? Då är du inte ensam. Mer än var tredje svensk personbilsförare blinkar inte ut från rondellen, och då är ändå personbilisterna bäst i klassen.

Enligt en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige struntar var tredje personbilsförare att blinka ut från rondell (36 procent). Bland taxiförare och busschaufförer är det bara varannan som blinkar. Sämst bland motorfordonen är A-traktorförarna.

– Det är slarvigt att inte använda körriktningsvisare. Genom att vara tydlig i trafiken minskar vi risken för olyckor och bidrar till en tryggare miljö för alla på våra vägar, säger Heléne Lilja på Riksförbundet M Sverige.

Om man också ska räkna med cyklisterna så är de överlägset sämst. Majoriteten signalerar inte i varken fyrvägskorsning eller rondell.

Östersund sämre än rikssnittet

I Östersunds rondeller struntar nästan hälften av alla personbilister att blinka, och det förvånar inte Stig-Björn Sundell som är vägombud i Jämtland för M Sverige.

– Vi ser samma sak varje år. Det finns en tendens här uppe att vi inte hjälper varandra, en attityd av att ”du ska inte före mig”, säger han.

Så ska du blinka

Idag finns det finns inget krav på att blinka vid infart i en rondell, eftersom det endast finns ett val av körriktning. Däremot om du byter körfält in i rondellen ska du blinka. När du sedan kör ut ur rondellen ska du blinka till höger.

Andel som inte signalerade ändrad körriktning

Fordonstyp – Fyrvägskorsning – Rondell

Personbil – 19 % – 36 %

A-traktor – 46 % – 73 %

Taxi – 20 % – 50 %

Buss – 0 % – 50 %

Lastbil – 16 % – 30 %

Mc – 26 % – 40 %

Cykel – 82 % – 88 %

Undersökningen har gjorts på följande orter:
Eskilstuna, Falun, Flen, Kalmar, Katrineholm, Skövde, Umeå, Vellinge, Vingåker, Växjö, Ängelholm, Östersund.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.