– Vi har lämnat in en ansökan om att utöka odlingen med 1400 ton per år och dessutom vill vi bygga ett slakteri, säger företagets vd Iivari Valli.
Idag har företagets två odlingsplatser, i Postviken och Linjeviken, tillstånd att använda 1800 ton foder per år vardera. Just nu skickas fisken till ett slakteri på Åland, men målet är altså att bygga ett eget slakteri i närheten av Strömsund. Men då krävs en utökning av odlingen för att det ska vara motiverat menar Iivari Valli.
Året runt
– Man måste ha verksamhet fem dagar i veckan året runt för att det ska vara ekonomiskt hållbart med ett slakteri, så därför vill vi utöka odlingen, säger Iivari Valli.
Det finns dock kritik mot att odlingsmetoden i öppna kassar har en allt för stor miljöpåverkan på omgivningen. Vattnet tillför stora mängder näringsämnen från fiskfekalier samt från foder som åker genom kassarna.
Hör mer om hur Vattudalens Fisk ser på kritiken samt om planerna på utökad verksamhet i klippet ovan.