Kvinnor som bakar tillsammans på asylboendet Continental Inn i Åre. ”Det betyder mycket att ha något att göra”, säger en av dem.

”Vi mår bra av att baka tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Hej Främlings aktiviteter på Grytan har fått mycket uppmärksamhet. Även i Åre har man dragit i gång aktiviteter och det har gjort att de boende mår bättre.

Det luktar kanel i Continental Inns matsal. Det ska bli äppelpaj. I dag är det kvinnor från Syren, Irak och Eritrea här.  Flera av dem har varit här sen 2015 och ännu inte fått komma till Migrationsverket för en första intervju.

– Det betyder väldigt mycket att vi har något att göra, säger Noura Al-Mohammad som är från Syrien.

– De som arbetar här gör det bra. Vi har även handarbete, biljard och filmvisning.

Värnar om kvinnor och barn

Eldsjälen heter Kellei Al jammal. Hon kom hit till asylboendet som volontär och gjorde sig oumbärlig. Nu är hon anställd och hon värnar speciellt om kvinnor och barn.

– Jag tycker att männen tar för stor plats. Det är viktigt att kvinnorna får sin egen tid, säger Kellie.

Formarna fylls och kvinnorna berättar att det finns fina röda äpplen i Syrien. Och där i Syrien  finns också anhöriga som de är mycket oroliga för.

– Vi får något annat att tänka på. Jag tror att det är många asylboenden där det inte händer någonting, säger Zeinab Juessef som också är från Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.