Idag kan de som får tarmcancer, äggstockscancer och bröstcancer få ett erbjudande om att göra en genetisk utredning. Läkaren väger in familjens sjukdomshistorik och skriver därefter en remiss till Regionalt cancercentrum i Umeå. Ett blodprov skickas iväg och utredningen kan börja.
Slippa cancerspöket
– Vi kan rädda liv och familjer får reda på att det finns en ärftlighet i tid, säger Christina Edwinsdotter Ardnor, läkare och cancerspecialist. De som får besked om en ökad risk kan gå på extra kontroller och det kan även handla om kirurgi – att operera bort ett organ som man klarar sig utan. Det kan vara bättre än att få cancer- att slippa cancerspöket.
Cirka 5-10 procent av de som drabbas av tarmcancer, bröstcancer eller äggstockscancer bär på en ärftlig gen och runt varje sjuk person finns många släktingar.
– Får man både bröst- och äggstockscancer är ärftligheten cirka 25 procent, säger Christina Edwinsdotter Ardnor.
Familjen bör informeras
Visar utredningen att det finns en ökad risk att drabbas av cancer i släkten så är det upp till den som valt att göra en utredning hur informationen ska hanteras. Enligt Christina Edwinsdotter Ardnor är det för få släktingar som hör av sig efter att de fått information.
– Det ser så olika ut. En del har nära band till familjen, andra kanske inte har någon kontakt alls och då kan det vara svårt att lämna informationen.
Läkarna ska skicka brev
Pengarna från Cancerfonden ska gå till ett projekt som förhoppningsvis ska visa att fler släktingar hör av sig om informationen kommer direkt från sjukvården.
– Vi ska skicka rekommenderade brev till en testgrupp, säger Christina Edwinsdotter Ardnor. Vi skickar till de familjemedlemmar som den som utreds lämnat uppgifter om. Sen kan de välja om de vill ringa upp oss.