Till vänster en kvinna, Ebba Lagercrantz Hedbland. Till höger en nyfödd baby ligger på sin mammas bröst inne på förlossningsavdelningen. Bilden är tagen med en kamera som mamman haft på huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan en förlossning filmad ur den födande kvinnans perspektiv hjälpa förlossningsrädda? Följ med in i förlossningssalen och se när lilla Vera kom till världen. Foto: SVT/Psykologpartners

Barnmorskan Ebba filmade när hon födde barn – virtuell förlossningsfilm förväntas kunna hjälpa förlossningsrädda

Uppdaterad
Publicerad

När barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad blev gravid bestämde hon sig för att filma hela förlossningen – med en kamera på huvudet. Nu ska det bli en så kallad VR-film.

– Visionen är att de som har en förlossningsrädsla ska kunna se hur en lugn och trygg förlossning ser ut, säger Ebba Lagercrantz Hedblad.

I ett kontor i Stockholm håller filmen på att klippas ner. Materialet visar när lilla Vera kom till världen.

– Tanken är att visa en födsel ur kvinnans perspektiv. Den visar alla olika delar av en förlossning, säger Ebba Lagercrantz Hedblad.

I det filmade materialet syns allt från läkare och barnmorskor till när Ebba själv sitter på en pilatesboll till ögonblicket när Vera kommer ut. Målet är att det ska bli en film som ska ses genom särskilda VR-glasögon.

VR för att behandla fobier

VR-teknik används ibland inom psykologisk behandling som exempelvis fobier och ångest. Med hjälp av särskilda glasögon kliver in man in i en virtuell verklighet för att på så sätt träna sig på att vara i den situationen.

– VR-miljön är inte behandlande i sig, utan man behöver också en kompletterande behandling. Men det kan vara en möjlighet att, i en trygg miljö, faktiskt utsätta sig för något som man tycker är läskigt i verkligheten, säger Camilla Söderberg som är legitimerad psykolog och som är med och gör filmen.

Forskare följer projektet

Många kvinnor är rädda och oroliga inför sin förlossning. Mellan 10 och 15 procent får stöd och hjälp, oftast i form av samtal. Samtidigt menar forskare att det är en undanskymd grupp.

– Det finns förhållandevis lite forskning om vad som faktiskt hjälper, säger Elisabet Rondung som är universitetslektor på Mittuniversitetet i Östersund.

Av den anledningen har hon och kollegan Elin Ternström vid högskolan Dalarna beslutat att följa projektet. Bland annat kommer både kvinnor och vårdpersonal att intervjuas.

När kan den här filmen vara klar?

– Vi vet inte exakt men förhoppningsvis till hösten, säger Ebba Lagercrantz Hedlund.

I videon berättar hon om hur hon kom på idén och varför hon tror det kan vara ett hjälpmedel för förlossningsrädda.

Fakta/ VR

Virtuell verklighet (engelska virtual reality), VR, är en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera.

Några aktuella tillämpningsområden är utbildning och träning, design och konstruktion, forskning och spel.

VR-tekniken har en bakgrund i flygsimulatorer som utvecklades för att möjliggöra billig och säker träning och i avancerade presentationstekniker som utvecklades för jaktplanspiloter.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.