Alla som besöker hälsocentralen behöver egentligen inte det. Ofta rör det sig om enklare åkommor som inte behöver läkarvård. Nu införs något som kallas virtuella hälsorum i länet.
– Modellen kommer från Slussfors i Västerbotten, där man har testat det här i knappt ett år, säger Göran Larsson, forsknings och utvecklingschef vid landstinget i Jämtland.
Projektet har fått pengar från statliga Vinnova för att utveckla modellen för virtuella hälsorum. Totalt satsas 2,8 miljoner i projektet och först ut kommer Bräcke och Ragunda att vara.
– Vi kommer att öppna ett virtuellt hälsorum i vardera kommunen, säger Göran Larsson. Exakt var är inte bestämt. Senare i sommar ska vi ha en diskussion med medborgarna om vart hälsorummen ska vara.
Tanken är att man som patient kan gå till det virtuella hälsorummet och via teknisk apparatur kunna ställa enklare diagnoser. Rummet ska komplettera den ordinarie vården på en hälsocentral och öka tillgängligheten.
Men kommer inte det här att ersätta möjligheterna att få träffa en riktig doktor?
– Nej, det ska inte ta bort möjlgheten att träffa en riktig doktor, säger Göran Larsson, utan det ska avlasta hälsocentralerna och sjukhuset från saker som egentligen kan klaras av via det virtuella hälsorummet.