Bild med två sektioner: den vänstra visar suddiga figurer av människor i en interaktion i en inomhusmiljö, medan den högra sektionen visar en mörk skugga mot en vägg, vilket ger en känsla av närvaro och mystik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Simon finns en tydlig rangordning på HVB-hem där vissa drabbas hårt. Hör honom berätta hur det kan vara. Foto: Arkiv/SVT

Vittnesmål från HVB-hem: Svaga utnyttjas och hotas

Publicerad

Varje år placeras tusentals barn i Sverige i HVB-hem. Simon från Jämtland är en av dem.

Nu berättar han om hot och våld och svaga som utnyttjas – men att det inte kommer upp till ytan.

– Man kan inte rapportera om missförhållanden på HVB för då blir man utsatt under hela sin period, säger han.

Under flera år har det kommit rapporter om missförhållanden på HVB-hem där unga placeras.

I fjol gjorde exempelvis SVT en granskning som visade hur unga som skulle komma bort från sitt kriminella liv istället riskerade att hamna i hem där droger är lättillgängliga och unga misshandlas.

Men enligt Simon, som vi kallar honom, är det långt ifrån allt som kommer upp till ytan.

– Personal på HVB försöker säkert att minimera alla risker för tjafs och bråk och konflikter men så som utvecklingen har blivit i Sverige så har de ingen insikt hur det är. Folk blir hotade till livet.

Hoten handlar ofta om att man ska hålla käft. Gör man inte det är risken stor att man blir utsatt menar Simon.

HVB-hem kändes som en förvaring

Simon har varit placerad i nästan hela sitt liv, både i familjehem och HVB-hem. Och enligt honom har familjehemmen överlag varit okej, däremot har HVB-hemmen inte hjälpt särskilt.

– Ett HVB-hem har varit väldigt bra.

Där tycker han att han fick bra hjälp. Där fungerade vården och framförallt fanns aktiviteter att göra och han fick hjälp att komma ut i praktik.

Andra HVB har känts mera som en förvaring, berättar han.

”Fel att blanda olika typer av ungdomar”

Det han tycker är det största problemet är att det ofta blir många olika typer av ungdomar som placeras tillsammans. Det, menar han, leder ofta till att de med sociala problem utnyttjas av de kriminella.

– Den blir som en slav, säger han.

Så hur skulle det kunna funka bättre? I videon nedan berättar Simon vad han tycker krävs.

En pojke går bortom ett blåfärgat hallområde, belyst av svagt ljus och med tegelväggar. Silhuetten visar honom i profil och ger en känsla av mystik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon har flera förslag på hur vården skulle kunna bli bättre. Foto: SVT arkiv

FAKTA HVB

År 2023 var 5 800 barn och unga i Sverige placerade på HVB (hem för vård eller boende). Av dom var 57 procent pojkar och 43 procent flickor.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har under flera år riktat återkommande kritik mot HVB-verksamheter på grund av missförhållanden som påverkat barns och ungas trygghet och säkerhet.

IVO har också kritiserat HVB-verksamheter för användande av tvångs- och begränsningsåtgärder som saknat stöd i lag.

Vid enkätundersökningar som IVO genomfört bland unga på HVB har nära hälften svarat att de en eller flera gånger varit med om att personal eller andra ungdomar varit hotfulla eller kränkande mot dem själva eller mot andra ungdomar.

Regeringen har tillsatt en utredare som har i uppdrag att utreda en ökad differentiering av vården vid HVB samt införandet av vissa särskilda befogenheter vid HVB för barn och unga.

Syftet är att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö och därigenom stärka HVB som en del av vårdkedjan.

Uppdraget ska redovisas senast maj 2025.

Källa: Riksdagen.se, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.