Om länsstyelsens förslag klubbas igenom kommer Vålådalens naturreservat att delas in i fem olika zoner med olika föreskrifter: anläggningszonen (grått), lågaktiv (blått), aktiv (rött), lågaktiv (blå), högaktiv (lila) och orörd (grönt). Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län/Lantmäteriet

Zonering föreslås för Vålådalens naturreservat – så här är det tänkt

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett hårt besökstryck i Vålådalens naturreservat som medfört skador på naturen och konflikt mellan olika intressen ska nu nya bestämmelser införas i området. Det som bland annat föreslås är att reservatet delas in i olika områden, zoner, med olika regler.

Naturreservatet ska enligt förslaget delas in i fem olika zoner med olika inriktningar: en orörd zon, lågaktiv, aktiv, högaktiv och en anläggningszon (där det finns en fjällstation, parkeringar mm).

Syftet med Vålådalens naturreservat är möta behov av såväl naturskydd och renbete som av friluftsliv. Avgränsningen av de föreslagna zonerna baseras dels på besöksfrekvens och dels på behovet av skydd av höga naturvärden.

Vålådalens naturreservat

För varje zon föreslås olika föreskrifter eller rekommendationer. För organiserat friluftsliv kommer det att finnas fler restriktioner i de orörda och högaktiva zonerna och färre restriktioner i de övriga (lågaktiva-, aktiva-, anläggningszonen). Det innebär till exempel att det i den högaktiva bara blir tillåtet att tälta på särskilt anvisade platser och elda på särskild iordninggjorda platser.

Mest tillrättalagt närmast byn

Anläggningszonen som ligger närmast byn Vålådalen, kan ta emot flest besökare och ska utgöra den mest tillgängliga zonen med god information, rastplatser, eldstäder, torrdass och tillrättalagda leder mm.

Inom kort väntas länsstyrelsen fatta beslut om framtiden för Vålådalens naturreservat, det vill säga om zonering ska införas och vilka övriga bestämmelser som ska gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet