Filtreringsgaller vid Huskvarna reningsverk. Foto: Jönköpings kommun

130 ton skräp spolas ner i Jönköpings toaletter varje år

Publicerad

På söndagen är det FN:s världstoalettdag och syftet är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen.

Även i Jönköpings kommun behöver invånarna bli bättre på toalettvett.

I kommunen orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för avloppsreningsverken, pumpstationer och toaletten. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort.

Okunskap ligger bakom

En anledning till ”fulspolningar” kan vara att toalettpappret är slut. Då använder många istället hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Enligt undersökningen känner var tredje svensk inte till att hushållspapper inte ska spolas ned.

– Hushållspapper, våtservetter och andra ersättare till toapapper, är tyvärr en vanlig fulspolning i kommunen. Toalettpapper är det enda papper som löser upp sig i avloppet, säger Per Dalén, enhetschef över vatten- och avloppreningsverken i Jönköpings kommun.

Sju hushållsrullar per person spolas ner varje år

Nedspolat hushållspapper och våtservetter orsakar stopp i ledningar och pumpar samt översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten. Dessutom måste en stor mängd avfall rensas bort från gallren i avloppsreningsverken och sedan köras bort för förbränning. Totalt rensas ungefär ett kilo skräp per person och år bort.

– Genom att upplysa om skillnaden mellan toalettpapper och annat våtstarkt papper hoppas vi att många fulspolare ska ändra sitt beteende och istället slänga dessa produkter i papperskorgen. Försök också alltid ha extra toalettpapper tillgängligt så slipper du ta till olika typer av nödlösningar, säger Per Dalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.