En glad tjej tittar ut ur receptionen på akuten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Öberg, sjuksköterska på akutmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö, berätta om de kortade väntetiderna. Foto: Gustaf Söderström/SVT

20 minuters kortare väntetid på akuten i Eksjö

Publicerad

På akuten på Höglandssjukhuset i Eksjö har väntetiden till en läkarbedömning kortats med 20 minuter jämfört med för ett år sedan.

Även akuten i Jönköping har fått kortare väntetider – och Värnamo sjukhus är bäst i landet.

I klippet: personalen på akuten i Eksjö berättar hur man kunnat korta väntetiderna.

Region Jönköpings län har under det senaste året startat ett förbättringsarbete gällande hela akutvårdskedjan med 1177, vårdcentralerna och sjukhusen. En del i det arbetet är att förbättra patientflödet på akuten, från det att patienten kommer till luckan eller via ambulans till det att patienten lämnar akuten.

En timme till läkarbedömning

På Höglandssjukhuset i Eksjö har väntetiden kortats för alla akutspåren inom kirurgi, urologi, ortopedi och medicin. Förra året var snitttiden 77 minuter innan patienten fick en läkarbedömning. Nu i vår har den tiden kortats till 58 minuter.

– Det handlar inte bara om resurser i vården, utan också att hitta bättre arbetsflöden med den personal vi har, säger Oscar Erixon, utredare på Region Jönköpings län.

På länssjukhuset Ryhov i Jönköping har det skett en förkortning av väntetiderna med över 30 minuter kopplat till medicinkliniken.

Värnamo bäst i landet

I Värnamo har det inte skett några förbättringar – men de är redan bäst av alla sjukhus i landet. På akuten i Värnamo får patienterna en läkarbedömning inom i snitt 35-40 minuter från ankomst.

Även tiden som patienterna totalt är på akuten har kortats. I Eksjö med cirka 30 minuter till 3 timmar och 45 minuter. Och i Jönköping med en timme ner till 3 timmar och 27 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.