5 000 personer är sms-livräddare i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året startade ett projekt för sms-livräddning i Region Jönköpings län. Än så länge har drygt 5000 frivilliga livräddare anslutit sig.

– Vi ville ge invånarna en så god förutsättning som möjligt att överleva ett hjärtstopp, säger samordnaren Petronella Blondell.

Sms-livräddning finns i 10 av 21 regioner i Sverige. Den som kan hjärt- och lungräddning (HLR) samt är över 18 år kan ladda ner appen sms-livräddare och registrera sig. Vid ett hjärtstopp i närheten kommer det sedan larm till appen och livräddarna kan rycka ut.

Appen talar även om var närmaste hjärtstartare finns att hämta.

– Projektet finns för att man vill göra överlevnaden bättre i samband med hjärtstopp. Det är väldigt låg överlevnad för den som drabbas av hjärtstopp och varje minut är viktig, säger Petronella Blondell, som är sjuksköterska och samordnare för sms-livräddningen i Region Jönköpings län.

– Ungefär 250 personer drabbas av hjärtstopp varje år i länet och överlevnaden är cirka 11 procent.

5 000 livräddare

I hela landet finns 118 000 frivilliga livräddare. Jönköpings län har drygt 5 000 registrerade sms-livräddare. Men det behövs fler och Petronella Blondell önskar att minst 1000 länsbor till registrerar sig.

– Ju fler man är, ju större chans är det att nån befinner sig nära den drabbade, säger Petronella Blondell.

Samordnaren för sms-livräddarna. Petronella Blondell, vill se fler frivilliga. Foto: Sandra Wennergren/SVT

I länet kommer ungefär ett sms-larm per dag. Exakt hur många som har räddats med hjälp av sms-livräddning är svårt att veta. Det kan till exempel vara anhöriga som gjort HLR.

– Men vi har preliminära siffror på att vi i alla fall har räddat sju personer där sms-livräddare har varit först på plats och påbörjat hjärt- och lungräddning.

Appen hämtar informationen om hjärtstartare från hjärtstartarregistret och det är viktigt att registrera sin hjärtstartare där.

I klippet berättar Petronella Blondell mer om projektet.

Fakta

I region Jönköping drabbas ca 250 personer av hjärtstopp varje år. Överlevnaden är cirka 11 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.