• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åklagare Thobias Wilhelmsson, hovrättsdomare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I domen skriver hovrätten att det är en brist i utredningen att kvinnorna inte fick genomgå en rättsmedicinsk undersökning när de frihetsberövades – hör mer i videoklippet. Foto: SVT/TT

Åklagaren om hovrättens beviskritik: ”Det är en brist”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens arbete i Tovefallet får kritik av hovrätten – då det aldrig gjordes någon rättsmedicinsk undersökning av de två kvinnorna när de greps.

– Det är en viss brist, säger Thobias Vilhelmsson, åklagare.

Under onsdagen meddelade Göta hovrätt sin dom i det uppmärksammade mordfallet där Tove från Vetlanda dödades i en lägenhet förra året.

Tingsrätten dömde de två åtalade kvinnorna till livstids fängelse – en dom som revs upp av hovrätten. Den morddömde 20-åringens straff sänktes till 16 års fängelse. 19-åringen friades helt från mordmisstankar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Otillräcklig bevisning

I domen påpekar hovrätten att 19-åringens berättelse ”innehåller märkliga omständigheter” och att hennes version av vad som hände natten när Tove dog troligen inte är korrekt – men att bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom.

De påpekar att det är en brist i utredningen, att det aldrig gjordes någon rättsmedicinsk undersökning av kvinnorna när de greps – något som hade kunnat upptäcka eventuella avvärjningsskador.

– Det är svårt att dra några slutsatser om något som inte är gjort, säger hovrättslagman Niklas Rundberg.

Åklagarkammaren försvarar agerandet

Chefsåklagaren Klas Lorefors i Jönköping menar att det inte är konstigt att det inte gjordes någon rättsmedicinsk undersökning.

– När kvinnorna frihetsberövades handlade det om människorov. Hade vi då vetat att det var mord så hade vi sannolikt gjort det. Men normalt sett är det offret som man undersöker, säger han.

Borde man tänka om kring rutinerna i sådana här fall?

– Det är svårt att säga. Tittar man på ett ärende i efterhand hittar man alltid massa saker som man kunde gjort annorlunda. Därmed inte sagt att utgången blir en annan. Om vi ska göra rättsmedicinsk undersökning varje gång vi har en misstänkt så blir det oerhört resurskrävande, säger Klas Lorefors.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet