Idag är drygt 4 000 personer i Jönköpings län över 90 år och denna åldersgrupp beräknas växa snabbt de närmaste åren. Men kunskaperna om 90-åringarnas levnadsvillkor, behov och åsikter är bristfälliga, menar pensionärsorganisationerna PRO, RPG, SKPF pensionärerna och SPF seniorerna.
Kjell Lindström som är distriktsordförande i SPF seniorerna Jönköpings län menar att den äldsta gruppen glöms bort när allt mer digitaliseras i samhället och att klyftan har blivit allt större.
– Det verkar svårt för de yngre som driver utvecklingen att förstå att det finns en så stor grupp äldre människor som inte klarar av den digitala tekniken, säger han.
Har gjort en egen undersökning
Kjell Lindström menar att samhället överlag tenderar att förbise de äldsta invånarna, att det inte verkar finnas så stort intresse att ta reda på hur de har det.
– Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån, Sifo med flera har under många år genomfört befolkningsundersökningar. Men man frågar inte de äldsta. Åldersgruppen 80 till 90 år tillfrågas sällan och åldersgruppen 90-plus finns aldrig med i några undersökningar, säger Kjell Lindström.
Därför är de fyra pensionärsorganisationerna igång med en egen undersökning där 200 personer i 90-årsåldern har fått svara på en rad frågor om levnadsförhållanden och behov. En slutrapport kommer att presenteras i sommar, men redan nu finns det en del slutsatser.
Av de som svarat uppger 59 procent att de äger en dator, surfplatta eller smartphone, men bara hälften har goda kunskaper i att använda de digitala hjälpmedel man har. 37 procent har bank-id, 31 procent använder internetbank och 23 procent har betaltjänsten Swish.
I klippet ovan hör du Kjell Lindström berätta vad pensionärsorganisationerna önskar för åtgärder för att minska det digitala utanförskapet.