Orsaken är att det inte har fällts tillräckligt många hondjur och kalvar så här långt under årets älgjakt. När det gäller älgtjurar är avskjutningsmålet uppnått i de flesta områden. När det gäller hondjur är avskjutningsmålet uppnått till 77 procent.
Vill se fler skjutna älgar
Ingemar Sjöberg hoppas nu att fler kalvar ska skjutas i de områden som inte når upp till avskjutningsmålen.
– Annars finns ju risken att skogsskadorna ökar i vissa områden i länet, säger Ingemar Sjöberg.
Han tycker också att jaktlagen ska se över hur det ser ut med tillgången på älg i deras jaktområden.
– Älgarna betar ofta i en annan typ av mark under vintern.
Förutom betesskador finns det också risk för fler viltolyckor på våra vägar om inte älgstammen minskar. Hittills i år har över 3.200 olyckor med vilt inträffat på länets vägar. 388 av dem var med älg.
– Det är ungefär i nivå med antalet olyckor i fjol, säger Ingemar Sjöberg.
Förändrad rådjursjakt
Överlägset flest olyckor är det med rådjur. Så här långt i år har 2.567 olyckor med rådjur inträffat i länet och många av dem inträffar nära tätbebyggda områden.
– Jägare jagar ju inte rådjur lika intensivt nära tätbebyggda områden eller nära stora vägar. Man vill ju inte driva med hund om det är för mycket trafik. Det kan vara en förklaring till att det finns fler rådjur i dessa områden, säger Ingemar Sjöberg.
Sedan tror han att det har skett en stor förändring när det gäller rådjursjakten på senare år.
– Med vildsvinsstammens utveckling har det blivit större fokus på vildsvin och älg. Det är inte lika många som har hundar som är tränade för att jaga rådjur nu jämfört med tidigare.
Älgjakten pågår fram till den sista januari 2018. Just nu är det spårsnö på många håll i länet vilket kan underlätta jakt.
– Det är ett utmärkt tillfälle att planera jakt och kunna konstatera i vilka delar av jaktområdet älgarna rör sig just nu, säger Ingemar Sjöberg.