LRF i Jönköpings vice ordförande Christina Nyemad vid en åker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan LRF i Jönköping arbeta för att behålla fler inom den ekologiska odlingen? Det är en av frågorna som ställs till deras vice ordförande, Christina Nyemad, i klippet. Foto: SVT.

Allt färre ekobönder i Jönköpings län: ”Behövs en skillnad i priser”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lantbrukare lämnar den ekologiska odlingen för den konventionella i Sverige. I Jönköpings län har antalet ansökningar om ekostöd minskat med nästan en femtedel sedan 2019.

– Det är oroande att det inte finns en ekonomisk bärkraft långsiktigt för den ekologiska odlingen, säger Christina Nyemad, vice ordförande för LRF i Jönköping.

De senaste åren har flera lantbrukare gått från att odla ekologiskt till att odla konventionellt. 2018 ansökte 346 lantbrukare om ekostöd i Jönköpings län. 2022 landade siffran på 285. I augusti hade 263 ansökningar inkommit för 2023.

– Det behövs en skillnad i priser mellan konventionellt och ekologiskt. Med ett utbud som överstiger efterfrågan i dagsläget har det varit svårt att hålla priserna uppe för det ekologiska, förklarar Christina Nyemad, vice ordförande för LRF i Jönköping, minskningen med.

I Kronobergs län ansökte 148 lantbrukare 2018 mot 123 år 2022. I Kalmar län kom 197 ansökningar in 2018 och 149 år 2022.

Hög dieselåtgång

Många handlar närproducerade varor istället för ekologiska. Skillnaderna mellan odlingssätten är framförallt att det används gödsel från djuren på gården och gröngödselgrödor istället för kemiska bekämpningsmedel i den ekologiska odlingen. Samtidigt bekämpas ogräs framför allt genom att köra mycket på fälten med jordbearbetningsredskap som dödar ogräset.

– Det gör att det blir många överfarter och en ganska hög dieselåtgång sett till vad vi är vana vid i den konventionella odlingen, säger Christina Nyemad och menar att det är oroande att det inte finns en ekonomisk bärkräft för den ekologiska odlingen i Sverige.

Stort förtroende för det konventionella

Samtidigt ser LRF i Jönköping ett stort förtroende bland deras konsumenter för att det konventionella jordbruket är hållbart och långsiktigt.

– Vi har en låg användning av bekämpningsmedel och handlingsmedel internationellt sätt. Vi använder en strikt behovsanpassning. Med teknik och annat kan man också noga anpassa vad man använder av insatsvarorna för att minimera riskerna för utsläpp och övergödning som kan vara skadligt, säger Christina Nyemad.

I klippet berättar Christina vad utvecklingen kan få för konsekvenser, och hur LRF jobbar med frågan.

Ansökningar om ekostöd i Jönköpings län

2016: 267

2017: 312

2018: 346

2019: 349

2020: 314

2021: 309

2022: 285

2023: 263 ( i slutet av augusti)

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.