– Vi har sett att vejp ökat det här läsåret och gått ned i åldrarna. Det handlar om 11-12 åringar som testat och det är ju naturligtvis skrämmande för det är ju farligt, säger skolsköterskan Maria Arthursson.
Det är oftast i samband med hälsosamtalen som elever berättar för henne att det testat att röka e-cigaretter.
Mångdubbling av användandet
I centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN:s nationella skolundersökning för 2022, var det 20 procent av niorna och 24 procent av gymnasietvåorna som svarade att de använt e-cigaretter under den senaste månaden. Det kan jämföras med 2021 då användningen låg på 4–5 procent under senaste månaden. Här innefattas vejp, både med och utan nikotin.
När det gäller snus svarade 22 procent i årskurs nio och 40 procent i andra året på gymnasiet att de provat vitt snus någon gång. Det är en ökning från året innan då det var 18 procent i nian och 34 procent i gymnasiet.
Det finns inga siffror när det gäller de yngre barnen men flera vi pratar med som jobbar inom skolan märker att användningen kryper ned i åldrarna och det är lätt att få tag i enligt barnen själva.
– Det är enkelt för det är en del vuxna som säljer till barn, berättar 13-årige Axel Heikkilä som SVT träffar vid skateparken i Värnamo.
Han och kompisen Wilmer Högberg, 12, säger att de ofta ser jämnåriga som sitter och röker e-cigaretter tillsammans med äldre ungdomar i parken.
”Vi måste ta tag i detta”
Enligt Maria Arthursson rör det sig om en handfull elever i årskurs fem och sex på Enehagens skola som de vet har testat vejp. Hon säger att de nu måste arbeta förebyggande för att upplysa om att det är farligt.
– Vi måste ju ta tag i detta naturligtvis och jobba förebyggande, säger hon.
Det här är CAN:
CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – är ett nationellt kompetenscentrum inom ANDT-området. Deras uppdrag är att sprida kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och andra droger i samhället.
CAN:s nationella skolundersökning är en rikstäckande enkätundersökning som görs i årskurs nio och tvåan på gymnasiet sedan 1971. Cirka 10 000 elever svarar varje år.