– Numera är det vanligt att vi också får beställningar på yttrande från Frivården eller dagliga beställningar av dagboksblad i vissa ärenden.
Anna Sjöman har jobbat som lagman på Eksjö tingsrätt i tre och ett halvt år. Under den, relativt korta, perioden är ökningen stor även om det inte är något som regelbundet mäts.
– Det borde vi nog göra för det tar mycket resurser. Vi har mätt vid ett tillfälle, under januari 2023 och då hade vi runt 1000 beställningar. Vid stora mål, som till exempel mordet i Vetlanda, kan det bli många fler, säger hon.
Även Jönköpings tingsrätt vittnar om samma sak.
Risk för förtroendeklyfta
Men att allmänheten själv informerar sig om vad som står i till exempel en förundersökning innebär också en risk för en förtroendeklyfta för domstolen.
– Vi dömer efter vad som sägs under en huvudförhandling. Vi ska inte läsa en hel förundersökning; den är ett verktyg för åklagaren att fatta beslut i åtalsfrågan. Det gör att de domar vi skriver behöver vi göra det begripligt både för den som döms och för en allmänhet som tagit del av mer material än vi i rättssalen.
Nytt medielandskap
Frågan är mer komplex än så. Bland annat när det gäller vittnen så finns det en regel att de inte får vara i rättssalen förrän efter de vittnat.
– Men de kan sitta utanför rättssalen och följa en liverapportering eller ha läst förundersökningen och på så sätt blivit påverkade. Vi behöver se över hur det här ska göras i det nya medielandskapet.
Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat handlar om att sekretessen i förundersökningar ska stärkas. Den ska redovisas i juni.