– Rapporten ger en stark och aktuell bild av hur Sveriges företagare drabbas av brottslighet, och då inte minst av mängdbrott som ofta går under radarn för såväl myndigheter som media, säger Frida Boklund som är regionchef på Företagarna i Jönköping.
Rapporten som nu har släppts visar att den upplevda otryggheten på grund av låg polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent 2017–2020.
”Kraftfulla åtgärder”
Undersökningen bygger på en webbaserad enkät till 819 företagare i hela landet som genomfördes i november 2020. Frida Boklund säger att Jönköpings län är representativt när det kommer till det generella utfallet i rapporten.
– Det kommer att kvävas kraftfulla åtgärder för att bryta den onda spiral som nu är ett faktum, säger hon och fortsätter:
– Det finns i dagsläget för få poliser, och det måste åtgärdas. I väntan på Polismyndigheten byggs ut behöver det stärkas upp med kommunala ordningsvakten.
Lägga ner företag på grund av brottutsatthet
19 procent av företagarna har funderat på att lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet. 2017 var andelen 13 procent.
Undersökningen visar att företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent under en treårsperiod. Framför allt har det ökat inom branscherna handel och tillverkning. De vanligaste brottskategorierna är bluffakturor, stölder, inbrott och skadegörelse.
Andelen företagare som polisanmäler är högre i storstäderna än på landsbygden.
I klippet ovan hör du Frida Boklund berätta hur brottsutsatta företagare motiverat att de inte gör polisanmälan och hur de ser på framtiden.