Alla som jagar måste, enligt lag, ha ett statligt jaktkort. Det får man genom att betala den så kallade viltvårdsavgiften på 300 kronor per jaktår (1 juli-30 juni). Att antalet jaktkort minskar har setts som en intäkt för att antalet aktiva jägare minskar. Men den bilden delas inte av Naturvårdsverket och Jägarförbundet.
– Nej, den känslan får vi ju inte. Tittar vi på dem som har gjort jägarexamen de sista åren så har ju det varit en ökning. Sedan om man tittar på hur många som har vapenlicenser, så den ekvationen går väl inte riktigt ihop heller, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
LÄS MER: De fick bogsera älgtjur med kajak
Struntar i att betala
Allt färre jaktkort utfärdas. Men alltfler tar jägarexamen och framförallt ökar antalet licenser för jaktvapen tydligt. Därför misstänker Naturvårdsverket att fler och fler jägare jagar utan jaktkort. Verket har gett Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att utreda hur det hänger ihop och varför som jägare i så fall struntar i att betala.
– Det var ju först när vi begärde ut statistik från polismyndigheten på antalet personer som har jaktvapen, då ser vi att antalet jaktvapenägare också ökar, det gör det mindre troligt att trenden med statligt jaktkort går ner igen, det borde öka också det, säger David Bladh på Naturvårdsverket.
Utanför Sävsjö möter vi Forsa-Femtinge jaktlag som tar en paus efter att ha skjutit en älg. Här är jaktkortet självklart.
– Som jaktledare är min skyldighet att kontrollera att alla som är med och jagar här med vapen har jaktkort, säger Olof Rostedt, jaktledare i Forsa-Femtinge jaktlag.
Hur går den kontrollen till?
– Det gör vi redan på söndagen, dagen innan vi börjar jaga, när vi lottar ut passen.
SLU utreder
SLU ska nu utreda varför fler och fler jägare inte betalar för statligt jaktkort. Utredningen ska vara klar till årskiftet. Risken att åka fast för dem som struntar i kortet – verkar vara liten.
– Förr var det ju rätt vanligt att polisen var ute och kollade jägarna under jakten. Men det har man ju inte riktigt tid med i dag, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson.
– Jag har aldrig varit med om att man har kollat jaktkort eller att det ar kommit poliser och kollat vapenlicens, säger jaktledaren Olof Rostedt.
– Jag kan tänka mig att en del inte har fått kunskap eller information – sedan kanske det är slarv också, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent.
Böter
Vad händer om man inte har ett jaktkort?
– Det är ju ett lagbrott! Alla som jagar måste ju lösa ett statligt jaktkort, konstaterar Benny Nilsson. Påföljden är böter om det upptäcks.
Jägarförbundet Jönköping märker ingen minskning av antalet medlemmar. Siffran har länge konstant kring 155.000 medlemmar.
– Där borde vi också sett en minskning om man ska jämföra med att färre löser statligt jaktkort, säger Benny Nilsson. I dag är det ju många unga, och speciellt roligt att många kvinnor är intresserade.