Foto: Henrik Hansson / BILDBYRÅN

Ambulansen i Region Jönköpings län får dispens från dygnsvila i sommar

Publicerad

Region Jönköpings län har fått dispens från dygnsviloreglerna under sommaren. Någonting som ökar flexibiliteten i ambulanssjukvården och möjliggör bättre bemanning vid akut frånvaro, menar regionen.

Dispens gäller mellan mellan 17 juni till 11 augusti i situationer där ingen annan praktisk lösning är tillgänglig, såsom när det krävs att arbete och jour kombineras under perioder längre än 20 timmar för att säkerställa kontinuitet i verksamheten.

– Att vi har fått den här dispensen ökar vår flexibilitet att bemanna under sommaren. Det är ett värdefullt verktyg för att kunna hantera bemanningen på bästa möjliga sätt, särskilt vid akut frånvaro som vid sjukdomar, säger Thomas Johansson, verksamhetschef inom ambulanssjukvården i ett pressmeddelande.

Från och med 1 oktober 2023 krävs att varje arbetspass följs av minst 11 timmars sammanhängande vila, vilket begränsar möjligheten att arbeta jourpass efter ett arbetspass. Denna förändring syftar till att skapa ett mer hållbart arbetsliv för medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.