Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke sågar ambulansledningens direktiv till anställda. ”Begränsar del av deras yttrandefrihet”. Foto: SVT

Ambulanspersonal känner sig tystade av ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom ambulanssjukvården i regionen är rädda för att uttala sig offentligt. De fackliga representanterna säger att anställda upplever en tystnadskultur där man förväntar sig negativ särbehandling om man uttalar sig kritiskt om verksamheten. Arbetsgivaren har även uttryckt att intervjuer måste godkännas av chef.

SVT Nyheter Jönköping har tagit del av anteckningar från en arbetsplatsträff på ambulansen i Jönköping där det står att ”alla intervjuer av media ska godkännas av verksamhetschef”. Det inskränker på de anställdas yttrandefrihet, menar expert Nils Funcke och menar att det går emot den grundlagsskyddade rättigheten att uttala sig till media.

– Att formulera sig så här är att beröva anställda en del av deras yttrandefrihet. Det i sin tur kan innebära att viktig information kommer ut, säger journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Oro bland anställda att prata

Flera anställda inom regionens ambulanssjukvård har kontaktat SVT för att berätta om sin arbetsmiljö, men alla har varit rädda för att deras namn ska komma fram av rädsla för bestraffning.

Verksamhetschef Thomas Johansson känner inte igen bilden av en tystnadskultur som målas upp av anställda.

– I detta fallet är det en missuppfattning av det som står i texten, säger han.

Hela intervjun med Thomas kan du se nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet