Kyrkogårdschefen i Värnamo församling, Tobias Munkholm, framför en kyrkogård med flera gravar i bakgrunden. Området omges av träd som nästan är barrfria, vilket tyder på att det är höst. Marken är täckt av gula och bruna löv, och flera kors syns i gräsmattan. Atmosfären är stillsam och reflekterande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Munkholm, kyrkogårdschef i Värnamo, berättar i klippet om vad han tror ökningen av urnbegravningar beror på. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Andelen urnbegravningar har ökat i många församlingar i Jönköpings län

Publicerad

Begravningar med urna i stället för kista vid gudstjänsten har ökat i flera av länets församlingar de senaste åren.

– Jag tror att många tycker att det är en smidig lösning, att lösa hela begravningen på en gång, säger Tobias Munkholm, kyrkogårdschef Värnamo församling.

Församlingen i Värnamo hade fram till 2018 inga urnbegravningar, men sen började efterfrågan öka. Innan pandemin var det ett tiotal per år och 2021 ökade det till 31. Efter det har det legat på mellan 20 och 25 per år, vilket är 12-13 procent av begravningsgudstjänsterna i församlingen.

Urnbegravning innebär att kroppen kremeras före begravningsgudstjänsten och att man vid begravningsakten har en urna i kyrkan. Sedan har man gravsättning av urnan, ofta direkt efter.

Fler i Jönköping och Nässjö

I Jönköpings församling är det vanligare med och hittills i år har 26 procent, varit urnbegravningar.

Det blev vanligare under pandemin, men trenden har fortsatt.

– Många släkter är mer utspridda runt om i landet och världen i dag och då är det bra att kunna ha begravning och urnsättning samtidigt. Det är praktiskt, säger Matthias Johansson, kyrkogårdschef i Jönköpings församling.

Även i Nässjö församling väljer fler att ha urna vid begravningen då det förra året var det nästan 34 procent, till skillnad från året innan då andelen var 26 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.