För tre år sedan demonstrerade muslimska kvinnor mot trakasserier i Stockholm. Enligt Gehad El Sayed har kränkningarna ökat sedan dess. Foto: TT/SVT

Angreppen på muslimska kvinnor ökar

Uppdaterad
Publicerad

Många yngre muslimska kvinnor som bär slöja vittnar om att trakasserierna och kränkningarna mot dem ökat senaste åren. Och kränkningarna har blivit mer aggressiva.

– Det är kommentarer, att man blir knuffad eller får slöjan avdragen, säger Gehad El Sayed.

Hon berättar om de ökande påhoppen som hennes vänner blir utsatta för och Gehad El Sayed menar att även hon själv blivit utsatt.

När hon väntade på bussen en gång tillsammans med sin syster mötte hon en kvinna som började ifrågasätta varför hon bär slöja.

– Hon var negativ mot oss och jag började gråta. Men då kom en yngre kille och sa ifrån. Det var skönt att någon sa något, men oftast brukar ingen lägga sig i, säger Gehad El Sayed.

Enligt den senaste rapporten om hatbrott som Brottsförebyggande rådet (Brå) släppte förra året ökade anmälningarna om hatbrott mot muslimer från 272 till 492 i hela landet. 

Kränkningar i skolan

Brå uppger även att det är fler kvinnor än män som utsätts för hatbrott på grund av sin religion.

Peter Magnusson, samordnare för Underground, arbetar med ungdomar på Råslätt i Jönköping och han möter ofta unga muslimska kvinnor som blivit utsatta.

– Jag hör åtminstone någon varje vecka som berättar om ganska allvarliga trakasserier. Man blir helt oprovocerat påhoppad på stan, på bussarna och i skolan.

Han fortsätter:

– Jag tycker det är fruktansvärt och kan inte förstå vad det är som gör att så pass många människor reagerar med så pass stor aggressivitet att man sparkar, slåss, spottar och hotar till livet, säger Peter Magnusson.

Och enligt honom kommer i vissa fall även kränkningarna från skolpersonal.

– Jag har själv varit med i skolmöten där skolpersonal varit väldigt kritiska och väldigt på de här tjejerna till exempel för deras klädsel. Då funderar man på vad som händer när jag inte är med.

”Det känns jobbigt”

Angreppen har blivit så utbredda att unga muslimska kvinnor nu ger varandra tips på sociala medier hur de ska sätta på sig sina slöjor så de blir svårare att slita av.    

– Det känns jobbigt och otryggt för att vi bor i ett så bra land som är väldigt välutvecklat, och det finns människor som gör så mot oss, säger Gehad El Sayed.

Vad tänker du om att det finns människor som försöker slita av era slöjor?

– Det är bara okunskap och fördomar. Oftast så är det ens egna val att ta på sig slöja. Det är inte någon som bestämmer över mig, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.