Anmälningarna mot fastighetsmäklare har ökat under flera år i hela Sverige. De flesta anmälningarna görs i storstadsregionerna. I Jönköpings län gjordes bara sex anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen 2017 men förra året ökade den siffran till 15. En orsak kan vara att benägenheten att anmäla har ökat bland kunderna.
– Vi har inte någon riktigt bra förklaring varför det ökar, men vi tror att det kan bero på att fler känner till att vi finns, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef vid Fastighetsmäklarinspektionen.
Ökad misstro mot mäklare?
Tidigare angavs ofta lockpriser som anledning till att man anmälde en fastighetsmäklare till FMI, Fastighetsmäklarinspektionen. Det vill säga att utgångspriset på en bostad var alltför lågt, vilket kan leda till fler intressenter och en budgivning som driver upp slutpriset. Under 2018 minskade lockpriser som angiven anledning till anmälan. Istället anges oftast allmänna orsaker som till exempel mäklarens agerande eller förtroendebrist.
I klippet ovan möter ni folk på stans åsikter om mäklare
Anmälningar görs även till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, men av de anmälningar som gjordes till Fastighetsmäklarinspektionen, i Jönköpings län, förra året avskrevs alla utom en där mäklaren fråntogs sin rätt att arbeta, ett fall som dock inte är avslutat ännu.
Kan man se att misstron mot mäklare ökar?
– Ja, om man bara ska bedöma utifrån antalet anmälningar så skulle man ju kunna säga det, men jag tror också att det finns undersökningar som visar att man generellt sett har ett ganska gott förtroende för mäklare, så det finns motsägelsefulla signaler här, menar Gunilla Paulsson, myndighetschef vid Fastighetsmäklarinspektionen.