• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dörren in till akuten i Jönköping med en skylt om att det är blockad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Barona, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen berättar om en ansträngd situation under helgen. Foto: privat/SVT

Ansträngt läge på akuten i Jönköping sen vårdblockaden infördes: ”Värt det”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre dagar sedan Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad trädde i kraft i Sverige. På akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har det varit en ansträngd situation i helgen men blockaden är värt det, menar sjuksköterskan Jennie Barona.

– Man har fått jobba hårdare. Vi har haft en mer slimmad bemanning och det har varit svårt att ta ut sina raster, säger sjuksköterskan Jennie Barona, som är fackligt förtroendevald och skyddsombud för Vårdförbundet, till SVT.

Det var i torsdags eftermiddag som Vårdförbundets blockad inleddes och i helgen har inga förhandlingar mellan arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner (SKR)/Sobona och Vårdförbundet ägt rum. Det är oklart när förhandlingarna ska återupptas.

– Läget är helt oförändrat sedan i fredags. Det har varit helt lugnt, säger Anna Trygg på Vårdförbundet.

Totalt berörs 63 000 av förbundets medlemmar i landet. I Region Jönköpings län handlar det om 3 000 anställda.

Förväntar sig skyddsarbete

Bakgrunden till Vårdförbundets yrkanden är de stora utmaningar som finns i hälso- och sjukvården. Köerna växer och i hela landet råder det brist på Vårdförbundets yrkesgrupper. Samtidigt tror fyra av tio unga medlemmar inte att de kommer stanna inom vården.

Först under måndagen kommer Vårdförbundet i Jönköpings län kunna svara på hur många anställda som beordrats skyddsarbete under helgen.

HR-direktören Patrick Nzamba säger till SVT Nyheter Jönköping att han skulle bli förvånad om det inte använts.

– På akutavdelningen har de redan sedan tidigare en ansträngd situation eftersom det är låg bemanning så det är högst troligt med skyddsarbete.

Skyddsarbete beordras först när det handlar om en akut situation och i det här fallet när det är fara för människors liv.

”Det är nödvändigt”

Sjuksköterskan och skyddsombudet Jennie Barona menar att blockaden är nödvändig även om det just nu är jobbigt.

– Jag hoppas att arbetsgivaren lyssnar in de krav vi har för att få en god vård i framtiden.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.