Asecs förbereder sig för stök i samband med helgens motormässa

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen pågår motormässan på Elmia i Jönköping. När mässan stänger på kvällarna förutspår köpcentret Asecs centrumchef Lars Bröms att en del av mässbesökarna flyttar till köpcentrets stora parkering och lockar andra som är mer intresserade av att festa än av bilar. Detta gör att affärsområdet tar till åtgärder.

Butikerna på Asecs-området kommer på påskafton att ändra sina öppettider och stänga klockan 16 istället för 18 medan Coop stänger 19 istället för 22.

– Det är just för att kunder kan ha svårt att komma till butikerna och personalen har svårt att komma hem, säger Lars Bröms. För att skydda personalen har man även satt in extra vakter.

Bröms berättar att köpcentrets personal under tidigare motormässor har blivit trakasserade av människorna som samlats på parkeringsområdet när de ska ta sig hem efter jobbet. Vakter kommer därför hjälpa personalen ut från området i år.

Gator stängs av

Polisen, Jönköpings kommun och Länstrafiken förutspår också att motormässan kommer engagera en stor folksamling på Asecs-parkeringen i helgen. På grund av motormässans historik vidtar alla aktörerna olika åtgärder. Enligt Jönköpings kommun och Länstrafiken är det inget ovanligt med det.

– Vi stänger av gator runt Elmia men så har det varit i alla år, säger Johnny Hjelmrin som är trafikingenjör vid Jönköpings kommun.

Han fortsätter:

– Det är inget problem med hastigheten utan snarare att folk inte kommer fram för att det är så mycket folk.

Busslinjer flyttas

Länstrafiken menar också att det inte är något ovanligt att Asecs-området har varit en samlingsplats under motormässan. Det är vana vid att göra förändringar i busstrafiken på grund av mässan.

– Vi kommer leda om busstrafiken förbi Asecs-området och det gör vi varje år. Vi vet att det brukar vara stora trafiksamlingar, säger David Lundberg som är trafikutvecklare för stadsbuss på Jönköpings länstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.