I klippet: Hör Jon Rydholm, avdelningschef Nässjö kommun, berätta hur de har lyckats korta utredningarna gällande barn som misstänks fara illa.
Redan 2019 fick Nässjö kommun kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att en stor del av utredningarna om orosanmälningar mot barn gick över den lagstadagde tiden på fyra månader. 36 procent av utredningarna tog för lång tid.
2023 kom ny kritik från IVO då fortfarande 31 procent av utredningarna drog över fyra månader.
IVO: ”Barn riskerar att fara illa”
På grund av de långa utredningstiderna ”riskerar barn och unga att fara illa och inte få insatser i tid”, skrev IVO i sitt beslut. Vidare skrev man att bristerna medför att Nässjö kommun ”sammantaget inte lever upp till kraven på god kvalitet” enligt socialtjänstlagen.
Snabbare utredningar 2024
Men under 2024 har siffrorna vänt. Fram till sista september var det 14 procent av barnavårdsutredningarna som inte var klara i tid. Och ytterligare 6 procent var klara inom tio dagar efter utsatt tid.
Det är samtidigt som antalet orosanmälningar i Nässjö kommun har ökat från runt 1 200 för fem år sedan till över 1 900 idag.
– Förbättringen är glädjande, säger Jon Rydholm, avdelningschef myndighetsutövning, socialförvaltningen Nässjö kommun.
Men det är fortfarande 14 procent av utredningarna som tar för lång tid?
– Så är det och vi kan bli ännu bättre. Men nästan hälften av utredningarna som går över tiden gör det med max tio dagar, säger Jon Rydholm.
Sammanlagt avslutades 594 barnavårdsutredningar i Nässjö under januari till september 2024.