Bilden är en genrebild. Foto: TT

Beslutet om kortare älgjakt överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I år blir älgjakten en månad kortare. Det har Länsstyrelsen beslutat. Men nu överklagar en av älgförvaltningsgrupperna i länet beslutet till Förvaltningsrätten.

– Vi hoppas vi ska få behålla den jakttiden vi har, säger jägaren Jan Aspång.

I mitten på juni kom beslutet från Länsstyrelsen i Jönköping, att älgjakten kortas med en månad. Men nu överklagas beslutet av en av de åtta älgförvaltningsgrupperna i länet som har ansvar att sköta älgstammen.

– Vi har fått ett delegat att sköta älgstammen på lokal nivå och då tycker vi att det är fel att inskränka jakttiden som vi har, säger Jan Aspång från Sandseryd som sitter i älgförvaltningsgruppen som jägarrepresentant.

LÄS MER: Älgjakten kortas med en månad

Det handlar om en månad, varför är det viktigt?

– Det har betydelse för skogen och alltihop. Får man in en älgko med två kalvar i en tallplantering i februari då vill man kunna ta bort dem och minska skadorna.

Visste inte om beslutet

Eftersom gruppen har ansvar för älgförvaltningen i området tycker de att de borde fått information om att jakttiden skulle kortas tidigare.

– Vi fick tillskickat ett beslut från Länsstyrelsen om kortad jakttid, men vi har inte hört något tidigare om detta. Det tycker vi är lite dåligt, man hade kunnat kommunicera det med oss, säger Jan Aspång. 

Jan Aspång sitter som jägarrepresentant i älgförvaltningsgruppen som har överklagat Länsstyrelsens beslut. Foto: SVT

Länsstyrelsens beslut att älgjakten ska sluta den 31 januari, alltså bli en månad kortare, motiveras bland annat med att jakten ska bli mer koncentrerad till hösten och att älgar inte ska utsättas för extra påfrestningar under senvintern då de redan lever under svårare förhållanden. Men enligt Jan Aspång är det en förutsättning som jägarna tar hänsyn till.

– Vi jägare tänker på etiken. Man släpper inte en hund när det är mycket snö eller hemskt kallt, säger Jan Aspång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.