Bränder i torvmark är särskilt svårsläckta eftersom det kan fortsätta glöda djupt ner i marken efter att själva ytbranden är släckt. Glöden kan sedan snabbt sprida sig och nya bränder blossar upp.
Det berättar Annie Johansson från Skillingaryd som är en av Sveriges främsta specialister på skogsbränder. Den här typen av bränder innebär också en stor risk för räddningspersonalen.
– En stor fara är när trädens rötter brinner av och träden börjar falla. Är det då kraftiga vindar bör man inte befinna sig i skogen alls. Och glödbränder måste säkras upp på djupet. De kan blossa upp snabbt.
Hon berättar om storbranden i Västmanland 2014, där det var ett antal olyckor med räddningspersonal inblandad.
– Säkerheten för personalen måste vara prio ett i sådant här läge.
En av länets största bränder
Annie Johansson har varit i kontakt med räddningsledningen och kommer eventuellt bli inkallad i slutet av veckan. Branden i Bredaryd är en av länets största och stora likheter finns, enligt Annie Johansson, med branden på Store Mosse i juli 2006.
– Då var det 500 hektar som brann och det var också mycket torvmark med många antändningspunkter.
Branden på Store mosse orsakades av gnistbildning från bromsarna på ett tåg.
– Där var det till och med mer djuptorka och större spridningsrisk. Men även den här i Bredaryd är djupgående.
Hårt arbete för att släcka
Hur lång tid kan det ta innan den här branden är släckt tror du?
– Det är en ren resursfråga just nu. Ju djupare branden går desto mer tidskrävande kommer det att bli. Det är hårt arbete, man måste hacka och gräva och det krävs mycket vatten.
Vad kan ha orsakat branden?
– Det kan jag inte spekulera i. Men det var kraftig vind och då räcker det att det börjar brinna på en punkt, sedan sprids gnistor med vinden och det börjar brinna på flera platser. Det går fort, på 5-10 minuter kan det brinna på upp till sju olika ställen.