Larmsystemet var länkat direkt till larmcentralen och Räddningstjänsten. Larmet ingick i ett projekt som kommunen, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet finansierade och fanns installerat i ett 60-tal lägenheter. Men när driftskostnaden skulle övertas av fastighetsägarna backade de ur och larmen kopplades bort.
– Det var inte givet att projektet skulle tas över. Vi beräknade att det skulle vara en kostnad för de 60 detektorer som var uppsatta på 50 000 kronor per år, säger Bo Ejenfors, antikvarie på Kulturmiljöenheten på länststyrelsen.
Med den tragiska branden i helgen då en ung kvinna omkom tycker han att det är fruktansvärt att en lösning inte kunde nås.
Fastighetsägarna kopplade ur
I projektet prövades olika larmsystem. Ett system var trådlöst och ett var trådbundet.
– Med det trådlösa systemet var det en hel del falsklarm de första åren, men det blev bättre, säger Bo Ejenfors.
Fastighetsägarna klagade också över en del samordningsprobelm.
– När larmet gick i ett hus så larmade det även i andra hus.
Kan det bli så att direktlarm åter installeras i dessa hus i framtiden?
– Det kommer väl att bli en diskussion kring det här, vad som ska installeras och vem som ska ansvara för det, säger Bo Ejenfors.
Eksjö kommun jobbar en hel del med brandsäkerheten i sin centrala trähusbebyggelse. Bland annat finns ett sprinklersystem på en del fasader som räddningstjänsten kan koppla på och användas vid en brand. Detta system användes vid helgens brand och var en bidragande orsak till att branden kunde begränsas-