– Jag jobbade som redovisningsekonom i Syrien innan jag kom till Sverige för fyra och ett halvt år sedan. Nu utbildar jag mig till lastbilschaufför, säger Mohammad Ibrahim.
Idag har han körlektion på Ljungarums industriområde i Jönköping och han är inriktad på att snart börja arbeta som lastbilschaufför.
Bristen på chaufförer är stor på de flesta håll runt om i Sverige, visar Arbetsförmedlingens prognos. Postnord har idag omkring 1 800 anställda förare och i takt med den ökade e-handeln och efterfrågan av transporttjänster kommer företaget vara i behov av ytterligare flera hundra förare varje år. Därför startade Postnord, tillsammans med Arbetsförmedlingen, Drivers academy för att erbjuda nyanlända en intensiv yrkesutbildning i en bransch med ett stort behov av arbetskraft.
Utbilda 300 chaufförer årligen
– Vi har en stor utmaning med ett allt större leveransbehov, samtidigt finns det en enorm outnyttjad kompetens i vårt land som vi vill ta tillvara på, säger Alexander Hellman, produktionschef på Postnord.
I år kommer 80 förare att examineras och målet är att utbilda 300 chaufförer varje år samt att få in fler kvinnliga förare. I Jönköpings län sker utbildningar för att täcka upp chaufförsbehovet i Jönköping, Nässjö och Värnamo.
I klippet får du följa med i lastbilen när Mohammad Ibraim övningskör och han berättar vilka egenskaper som han tycker är viktiga för en chaufför.
Postnords chaufförsutbildning
- I september 2018 startade rekryteringsprojektet Postnord Driver academy, en yrkesförarutbildning som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, delvis finansierat av Tillväxtverket, och riktar sig till nyanlända som läst Svenska för invandrare (SFI) och som är långtidsarbetslösa.
- Först ut var 13 stycken förarelever i Örebro, som började utbildningen i oktober 2018, och nu har de första eleverna avslutat sin utbildning. Efter årsskiftet har tolv orter tillkommit; Stockholm, Malmö, Umeå, Jönköping, Nässjö, Växjö, Värnamo, Karlstad, Skövde, Falköping, Borlänge och Uppsala.
- Tanken är att utbilda deltagarna till lastbilsförare som sedan får anställning hos Postnord. I år kommer cirka 80 personer att utbildas, målet är att sedan utbilda 300 chaufförer per år och även att få in fler kvinnliga chaufförer.
- Inom ramen för projektet utvecklar Postnord en digital språkkurs i lastbilssvenska.
- För att rekrytera fler chaufförer pågår flera initiativ inom Postnord. Till exempel kan medarbetare inom brevbäringen genomgå en chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller.
Källa: Postnord