Busschauffören backade 300 meter på E4 utanför Jönköping. Foto: Hasse Holmberg/TT

Busschaufför backade 300 meter på E4 – döms i tingsrätten

Publicerad

En busschaufför döms för vårdslöshet i trafik efter att ha kört baklänges på E4:an. Händelsen inträffade den 6 november förra året när chauffören, som körde snabbussen mellan Jönköping och Värnamo, missade en avfart vid Torsviksområdet.

Istället för att fortsätta och rätta till misstaget vid nästa avfart, backade han bussen på vägrenen i cirka 300 meter. Bland bevisningen finns filmsekvenser från övervakningskameror samt förhör med passagerare i bussen.

En videosekvens visar även att föraren tittade på ett videoklipp på sin mobil medan han körde bussen, något som föraren förnekar.

Säger att det var låg motoroljenivå

Föraren hävdade i polisförhör att han mottog en varningssignal om låg motoroljenivå och att han blev stressad och började backa för att nå avfarten.

Tingsrätten anser att chauffören allvarligt brustit i den omsorg och varsamhet som krävs i trafiken. Han döms till böter på 11 200 kronor och ska även betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Chauffören har erkänt händelsen men nekat ansvar.

Illustration över bussfärden. Foto: Bild från polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.