• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Cheerleading vill ta sig in i idrottens finrum – men Riksidrottsförbundet vill säga nej

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Cheerleadingförbundet hoppas på att bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. I helgen håller förbundet nämligen sitt årliga möte i Jönköping, där de röstar i frågan. Men Riksidrottsförbundet vill säga nej.

Cheerleading är nu en av de snabbast växande idrotterna i landet. I dag finns det över tiotusen aktiva i Sverige, från norr till söder. Enligt Svenska Cheerleaderförbundet uppfyller de alla krav på att få bli medlemmar i Riksidrottsförbundet.

Liknar gymnastik

Men enligt förslaget från styrelsen ska cheerleading inte bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. De tycker att sporten liknar gymnastik och borde istället var med i deras förbund.

– Vi håller inte med om det, visst liknar vi gymnastik till viss del men vi har så många andra saker som inte är likt gymnastik, säger Staffan Fagerlind som är ledare i Jönköping Spartans Cheer.

”Hockey och innebandy liknar ju varandra”

Staffan Fagerlind tycker att förklaringen är ganska dålig och menar att det finns många andra sporter i landet som liknar varandra men ändå är med i Riksidrottsförbundet.

– Det är ju som att säga att innebandy och hockey borde ingå i samma förbund eller varför inte basket och handboll, säger han.

Svenska Cheerleaderförbundet hoppas nu på att medlemmarna ändra sig när de ska rösta på söndag.

– Vi har stora förhoppningar inför helgen. Vi hoppas att medlemmarna röstar emot förslaget, säger Staffan Fagerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.