Bill Skoglund och bandvagnar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid beredskapsdepån i Jönköping samlas varje månad flera medlemmar i civilförsvaret för att kontrollera utrustningen – se mer i videoklippet. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Civilförsvarets framtidsutmaning: ”Vi måste bli många fler”

Uppdaterad
Publicerad

De hjälpte till när afrikansk svinpest upptäcktes i Fagersta – och fick rycka ut tidigare i veckan vid en stor vattenläcka i Jönköping. Men civilförsvarsorganisationerna har en stor utmaning inför framtiden – att bli fler.

Varje månad testas all utrustning – från bandvagnar till elverk – se hur det går till i videoklippet ovan

Det är runt 250 personer som är engagerade i civilförsvaret i Jönköpings län. Organisationerna rycker in vid exempelvis skogsbränder eller översvämningar för att stötta civilsamhället.

Tidigare i veckan fick de hjälpa till när det blev en större vattenläcka i Jönköping – för att köra ut vattentankar.

Afrikansk svinpest

Den största insatsen under 2023 var när Jordbruksverket behövde hjälp efter att flera fall av afrikansk svinpest upptäckts i Fagersta.

– Där byggde vi upp en provtagningscentral för att samla in och ta bort de döda svinen som fanns där, säger Bill Skoglund, kårchef för Frivilliga automobilkåren, samt chef för Regional resursgrupp Jönköping.

Fler utbildade

Enligt Bill Skoglund finns utrustning och ekonomiska resurser – problemet är för få frivilliga.

– Vi måste bli många fler som ställer upp och hjälper till – och som utbildar sig så man vet vad man ska göra när något händer, säger Bill Skoglund.

Civilförsvaret i Jönköpings län

Sex olika frivilliga försvarsorganisationer har gått samman under namnet Regional resursgrupp för Jönköpings län.

De olika försvarsorganisationerna är Frivilliga automobilkåren FAK, Svenska Lottakåren, Blå stjärnan, Frivilliga motorcykelkåren FMCK, och Civilförsvarsföreningarna i Gränna, Aneby och Eksjö.

Organisationerna kan kallas in för att stötta bland annat kommunerna, regionen, Försvarsmakten, Polisen och Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.