Bild på smittskyddsläkare i korridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det ser ut med covid-smittan just nu i klippet ovan. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/ SVT

Covid-topp ska undvikas –vaccinationer tidigareläggs

Publicerad

Nu vill regionen att du som tillhör en riskgrupp ska vaccinera dig tidigare mot säsongsinfluensa och covid-19. Redan i oktober startar vaccinationerna för att undvika att många drabbas av covid samtidigt.

Smittspridningen av covid-19 har ökat sedan jämfört med i början av sommaren. Tidigare så har vaccineringen mot säsongsinfluensa skett i november, men nu så blir det vaccinering för utsatta grupper redan i oktober. Detta för att man vill vaccinera samtidigt som man vaccinerar mot covid-19.

Spridningen av covid har ökat i landet sedan skola och arbete kommit igång igen efter semestrarna. Förra veckan var det drygt 900 personer i landet som konstaterades ha covid-19 och trenden är att fler smittas.

– Vi ser att smittspridningen av covid kommer igång lite tidigare på hösten än influensaviruset, och därför behöver vi börja vaccinera innan smittspridningen tar fart, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Regionen har efter beslut av FHM beslutat att tidigarelägga vaccineringen av influensan och covid-19 för riskgrupper, gravida och pensionärer eftersom covid-viruset beter sig lite annorlunda och man behöver vaccinera sig tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.