Barn och vuxna utforskar föremål genom ett mikroskop på en förskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar förskolläraren Linda Eklöf och barnskötaren Hanna Krantz förskolebarnen Elsie Löfgren och Edvard Wallén genom några av de tekniska läromedel som finns. Hör mer om varför de menar att det här är ett ovärderligt hjälpmedel i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/SVT

Därför menar förskolan i Nässjö att den digitala tekniken är nödvändig

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att barn i förskolan inte ska använda skärmar lika mycket och därför ändras nu läroplanen, men på Handskeryds Norra förskola i Nässjö menar förskolläraren och IT-utvecklaren Linda Eklöf att skärmen fått en onödig negativ klang.

Regeringens ändring i läroplanen, som börjar gälla den första juli, innebär att kravet på att förskolebarn ska använda digitala lärverktyg försvinner. För barn under två år bör det inte användas alls och för barn mellan två och sex år med stor restriktivitet.

Läsning och rörelse ska prioriteras

Dessutom har ändringar gjorts för att ytterligare betona vikten av läsning och rörelse i förskolan, men Linda Eklöf, förskollärare på en avdelning där det går barn från 1,5 till 4 år ifrågasätter om politikerna verkligen har koll på hur förskolan arbetar med den digitala tekniken.

– Det här fokuset på skärmtid har blivit det enda det pratas om och det är ju inte så vi jobbar. Vi har ingen skärmtid i förskolan där barn sitter ensamma, säger hon.

En demokratisk rättighet

Hon säger att det är viktigt att barnen får möjlighet att utveckla sin digitala kompetens i förskolan med kunniga vuxna och att den digitala tekniken ofta är avgörande för att öka kunskapen. Tekniken ger ett pedagogiskt mervärde som kan vara svårt att uppnå genom bara det analoga.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.