Det är Jönköpings kristna samarbetsråd (JKR) som tyckte att kyrkorna borde gå samman i bön för församlingarnas konvertiter, alltså personer som antar en annan religion än den de tidigare varit en del av eller växt upp inom.
– Den här gången känner vi att det är det som står kvar för oss att göra, säger Ann Aldén som är kyrkoherede i Jönköpings församling och ordförande i JKR.
Mer ljud än vanligt
Senast som en klockringning uppmärksammades i Jönköping var för fem år sedan. Då hölls en gudtjänst utanför Sofiakyrkan för att visa på allas lika värde samtidigt som en nazistdemonstration pågick i närheten. Nu väljer kyrkan åter igen att ringa i kyrkklockorna som genom historien har fått symbolisera krig och fara.
Är det verkligen bra att ringa ofta på det här sättet?
– Vi ringer samman till bön och gudtjänst varje dag i våra kyrkor, så på många sätt är det inget som är annorlunda, säger hon och berättar att det i det här fallet inte är de stora klockorna som brukar ljuda över staden vid middagstid.
Ekumenik
Kyrkornas vilja att samtala, samarbeta och att söka enhet kallas ekumenik.
Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene” som kan översättas med ”den bebodda världen”. Ordet är bildat av ”oikos” som betyder hus.
Sveriges kristna råd (SKR) beskriver ekumenik ”som att leva tillsammans i samma hus”.
Källa: SKR