I klippet berättar regionrådet varför han tycker att svenska medborgare ska prioriteras i vården.
I lagtexten står det att asylsökande har rätt till ”vård som inte kan anstå”. SD tycker det begreppet är luddigt och för generöst och vill därför ändra det till att asylsökanden har rätt till ”akutvård”. Partiet vill i praktiken ta bort en del av den vård som ges till asylsökande idag.
– Det kan handla om alltifrån stora operationer till mindre ingrepp. Det är inte rimligt att ge den vården om man inte vet om personerna får stanna i Sverige eller inte. Däremot ska alla ha rätt till akut vård, säger Samuel Godrén (SD), regionråd.
SD menar också att otydligheten i begreppet ”vård som inte kan anstå” kan skapa etisk stress hos läkare.
– Det är svårt för läkare att tolka vilken vård som ska ingå. Därför är det bättre att hålla sig till akutvård, säger Samuel Godrén (SD).
Vad är ”Vård som inte kan anstå”?
Begreppet vård som inte kan anstå är avsett att vara en utvidgning av den vård som definieras som omedelbar och omfattar:
• Vård och behandling (inklusive följdinsatser) av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten
• Vård som ges för att motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd
• Vård för att undvika mer omfattande vård och behandling
• Vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder
• Vård för personer med särskilda behov (tortyr, allvarliga övergrepp, trauma) bör bedömas särskilt omsorgsfullt
• Hjälpmedel vid funktionshinder om inte patienten kan få tillgång till det på annat sätt.
Vilken vård som inte kan anstå för en patient får avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren (prop. 2012/13:109 s.19) eller tandläkaren.
Källa: Socialstyrelsen