En bild på Lina Kallio och Ebba Englund när de föreläser på en scen i Withalaskolans aula.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen var föreläsarna Lina Kallio och Ebba Englund på besök i Vetlanda. Hör om de tycker att det är via föreläsningar som man når ut till unga och vad eleverna själva tycker om föreläsningen. Foto: SVT

De föreläser för att få unga att sluta använda tobak

Uppdaterad
Publicerad

Få färre unga att använda tobak och ''tobaksfria'' produkter – det vill föreningen A non smoking generation som föreläser på skolor runt om i landet. Under onsdagen var de på besök i Vetlanda och pratade med eleverna på bland annat Withalaskolan.

I skolans hälsoenkäter har det varit en ökning av antalet elever som börjat använda tobak. Det menar skolsköterskan Charlotte Adolfsson.

– Det sista året har det eskalerat jättemycket, säger hon.

När hon läste om den ideella föreningen A non smoking generation beslutade hon sig för att ta kontakt med dem för att se om de kunde komma till skolan för att föreläsa. Något de sa ja till.

Föreläser om konsekvenserna

På onsdagen fick eleverna samlas för att lyssna på föreläsarna Lina Kallio och Ebba Englund berätta om konsekvenserna av tobak, dess industri, hållbarhet och ''tobaksfria'' produkter, så som vitt snus.

– Det är våra barns rättigheter att veta detta, säger Ebba Englund.

”Ta konversationen”

Enligt Ebba Englund finns det även en brist i kunskap hos vuxna när det kommer till tobak och speciellt ''tobaksfria'' produkter.

– Därför är det viktigt att sätta sig in i detta och ta konversationen med barn. Både som lärare och förälder.

I videon: Hör Lina Kallio och Ebba Englund berätta om varför de föreläser och vad eleverna själva tycker om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.