Foto: SVT

De lämnade Holland – nu driver de camping i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Gislaveds kommun har jobbat aktivt för att försöka locka holländare att flytta till kommunen. John och Jolanda Veldkamp har tagit det stora steget och nu driver de campingen i Smålandsstenar.

– Jag hoppas att jag kan driva campingen här de kommande 20-30 åren och göra den ännu finare, så att min familj kan vara här, säger John Veldkamp.

Sverige befinner sig i en högkonjunktur och i Gislavedsområdet är behovet av arbetskraft stort inom offentlig sektor, servicesektor och tillverkningsindustrin.

En väg för kommunen att hitta arbetskraft har varit att under de tre senaste åren delta i en stor emigrationsmässa i holländska Utrecht.

För holländare är inte rädda för att röra på sig. Varje år flyttar runt 150.000 holländare utomlands och Sverige är ett populärt alternativ.

Leif Österlind Foto: SVT

– Varje år har vi haft ungefär 150 personer som varit intresserade och har velat veta mer, sedan har det rent konkret blivit så att 6-7 familjer har flyttat hit och har fått jobb. Vi tycker att vi har satt regionen på kartan, säger Leif Österlind, näringslivschef i Gislaved.

Kan komma fler holländare

Enligt Leif Österlind är det fler som är intresserade av att flytta hit och från kommunens sida försöker man att matcha ihop dem med företag i regionen.

– Det är ju ett stort steg att flytta till ett annat land, men vi ser det här som en långsiktig satsning som kan fortsätta att bära frukt, säger Leif Österlind.

Satsningen, som inneburit en monter på mässan i Utrech och besök av holländare i Gislaved varje år, har kostat kommunen runt 400.000 kronor. De som väljer att flytta hit får dock inget flyttbidrag eller något annat ekonomiskt stöd.

Foto: SVT

Vi har ju haft en stor flyktingvåg de senaste åren, vore det inte bättre att satsa de här pengarna på att integrera denna grupp och få ut dem i jobb?

– Vi jobbar ju med båda frågorna. Men när beslut om Hollandssatsningen gjordes var ju inte flyktingvågen så omfattande som den blev senare. Sedan är det ju så att de kompetenser som holländarna besitter kan vara ett komplement till den kompetensen som finns bland de nyanlända, säger Leif Österlind.

Arbetar veckans alla dagar

Makarna Veldkamp fick kontakt via mässan i Utrecht och i april i fjol gick flyttlasset till Smålandsstenar. De har skrivit ett arrendeavtal på tio år med kommunen för att driva campingen i Smålandsstenar. Sonen Michail och hans flickvän Salin följde också med.

Förutom att driva campingen jobbar John och sonen på pelletsfabriken på orten några timmar i veckan. Jolanda städar inom äldreomsorgen och vintertid städar de på skidanläggningen i Isaberg.

– Vi jobbar sju dagar i veckan och vi trivs med det, säger Jolanda Veldkamp.

Och just arbetsmarknaden är svårare i Holland enligt John Veldkamp.

– Är du 20 är du för dyr att anställa, är du över 50 är du för gammal. Här kan jag jobba lite överallt och de älskar oss, säger han och skrattar.

Många holländare väljer att flytta till Sverige eftersom de älskar vår natur och vill ha mer utrymme än det som finns i det tätbefolkade hemlandet. Det enda som John och Jolanda saknar med hemlandet är äldsta dottern Michella och hennes tre barn. I Holland hade John ett bra jobb som besiktningsman av fastigheter, men inte heller det saknar han.

– Det var ett väldigt bra och välbetalt jobb. Men jag föredrar mindre pengar och utrymmet som finns här i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.