Vid ett bord sitter flera personer och jobbar för fullt. Några klipper, andra mäter och någon sätter ihop ansiktsskydd som sedan kan användas av både sjukvårdspersonal och omsorgspersonal.
Annorlunda situation
Till dagverksamheten på Alindeska kommer personer som har problem med psykisk ohälsa för att prat, umgås, pyssla och utföra en del enklare monteringsjobb. Men sedan lite mer än en vecka tillbaka tillverkar både personalen och de som kommer till verksamheten ansiktsskydd av gamla overheadpapper.
– Vi brukar ju hjälpa till när det behövs med utskick och andra saker. Men det här är en situation som vi inte varit med om tidigare, säger Anna Lindberg.
Hur känns det att hjälpa till med detta?
– Det känns bra att vi kan vara med och bidra, säger hon.
Pernilla Karlsson sitter på ena kanten av bordet och klipper banden som sitter runt huvudet.
– Det känns bra med lite variation mot det vi brukar göra, sedan är det ju bra att det används inom sjukvården, säger hon.
Inte godkända ansiktsskydd
Den utrustning som används i vård och omsorg ska vara godkänd och även CE-märkt. Så är inte fallet med de ansiktsskydd som tillverkas på dagverksamheten i Vetlanda och på många andra håll i Sverige just nu.
Arbetsmiljöverket snabbutreder nu möjligheten att godkänna icke CE-märkt skyddsutrustning och kommer inte dela ut några sanktionsavgifter mot kommunen som använder skydd som inte är märkta.
Vetlanda kommun säger att man anser att de ansiktsskydd som tillverkas där är säkra och man kommer att fortsätta att använda dem.
- Vi har som alla andra vårdgivare brist på skyddsutrustning och då bland annat visir. Det finns inte tillräcklig mängd att få tag i hos någon annan leverantör i dagsläget, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vetlanda kommun.