De utsatta barnen omhändertogs redan innan våldtäkterna upptäcktes

Uppdaterad
Publicerad

De två flickor som utsattes för grova våldtäkter av en närstående, var redan omhändertagna av sociala myndigheter när brotten upptäcktes. I flera år hade de levt i en miljö med missbruk, kriminalitet och bristande omsorg.

De två flickorna var bara tre och ett år gamla när mannen som är närstående till familjen förgrep sig på dem och filmade övergreppen. Han var i perioder bostadslös och bodde tillsammans med familjen, där det finns fler syskon. Åren innan de omhändertogs flyttade familjen flera gånger, då mamman vräkts från sina bostäder.

Såväl den man som nu dömts för de grova våldtäkterna, som mamman och papporna till fyra av barnen har tidigare dömts för brott och varit föremål för utredningar hos socialtjänsten på grund av missbruk och bristande omsorg. Under åren har ett stort antal orosanmälningar gjorts av bland andra skola, polis, barnavårdscentral, Kronofogden, hyresvärdar och privatpersoner.

Omhändertogs i samband med födseln

Brotten mot barnen upptäcktes under hösten 2021. Då hade de båda flickorna och ett syskon varit omhändertagna och familjehemsplacerade i över ett år. Ett yngre syskon omhändertogs i samband med att det föddes under samma sommar.

Kommunen som ligger utanför länet beslutade att omhänderta barnen enligt lagen om vård av unga efter att flera missförhållanden upptäckts. Det handlade om bristande tandvård, smutsiga lägenheter, pågående missbruk i hemmet och flera bostadsbyten på grund av vräkning.

Regelbundna drogtester

SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med pappan till två av barnen. Han berättar att hans barn är fortsatt omhändertagna och har det bra idag. För att få umgås med dem får han regelbundet ta drogtester.

– Det är klart att jag vill få hem mina barn, men det viktigaste är att de har det bra. Familjehemmet är helt fantastiskt, säger han.

Den utsatta flickan har berättat om övergreppen för familjehemsmamman. I förhör berättar familjehemsmamman att flickan sagt att ”magontet försvunnit” sedan hon berättat om ”hemligheten”.

–  Jag vet att hon har personer som hon känner sig trygg med och som hon har berättat för, säger pappan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.