Gräsmattan vid beachvolleybollplanerna är ett av de förorenade områdena som kommunen hittat i sin undersökning. Foto: SVT

Delar av Vätterstranden förorenad av bly

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som Jönköpings kommun gjort visar att det finns rester av bly och PAH på vissa delar av Vätterstranden. Nu uppmanas badgäster att för säkerhets skull tvätta händerna innan man äter när man är på stranden.

Platserna det gäller är gräsmattan vid beachvolleyplanen nedanför Rosenlund där det tidigare har funnits en oljedepå och Sannabadet i Vättersnäs där det förut låg ett gjuteri. Här har kommunen hittat rester av bly och av kolväte-ämnet PAH, som är cancerogent, det var P4 Jönköping först med att berätta.

– Det är inte halter som kan ge förgiftning akut. Det är inte farligt att vara här eller att bada, men man ska undvika att få i sig jorden eller sanden och det kan vara bra att tvätta händerna innan man äter, säger Andreas Bengtsson, miljöingenjör i ett pressmeddelande på på Jönköping kommuns hemsida.

Ingen akut risk

Andreas Bengtsson menar alltså att det inte finns någon akut risk för allmänheten. Det är bara om man under en längre tid är på stranden och får i sig jord eller sand som det finns en risk.

Enligt P4 Jönköping ska kommunen i höst ta beslut om att eventuellt gräva upp jorden på stränderna och schakta bort den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.