Gnosjö i botten gällande SFI-elever som klarar svenskundervisningen

Publicerad

I Gnosjö kommun är de nyanlända sämst i länet på att gå klart sin SFI-undervisning, svenska för invandrare, det visar siffror från Kolada.se. Gnosjö har legat lägst i statistiken tre år i rad. En av anledningarna är att många istället går direkt till ett jobb.

– Gnosjö kommun har en bra arbetsmarknad det gör att många av våra SFI-elever slutar och jobbar istället för att avsluta kurserna, säger Martin Alkemark, rektor för vuxenutbildning i Gnosjö kommun.

Hör mer om hur Martin Alkemark resonerar kring de låga siffrorna i klippet ovan.

I landet så toppade Hallsberg tabellen 2020. 67 procent av SFI-eleverna slutförda sina kurser medan Vimmerby låg i botten med bara 10 procent.

I Jönköpings län är det Aneby som ligger högst med 64 procent som går klart skolan medan det i Gnosjö enbart var 17 procent av SFI eleverna som slutförde sina svenskakurser.

Mellan arbetsmarknaden och språkutbildningen  

Dorota Vestlund, SFI-lärare på orten säger att statistiken gör henne förvånad.  

-Jag har kämpat väldigt mycket med jobbspåren bredvid SFI:n, där vi uppmuntrade elever att jobba men samtidigt också lära sig svenska, säger hon.  

Men samtidigt menar hon att det är elevernas val till slut att avbryta eller avsluta sina kurser.

I klippet nedan hör du mer om Dorota Vestlunds åsikt i samband med statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.