Hör Linnéstudenternas ordförande Rebecca Esselgren om oron för att det blir fortsatt svårt att hitta bostäder för blivande studenter i Växjö. Foto: SVT/Linda Mathillas

Linnéstudenterna: ”Det är inte lätt att få bostad här”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsituationen för blivande studenter i Växjö är fortsatt besvärlig, enligt studentkåren.

– Det kan ta uppemot ett år att få ett förstahandskontrakt, säger Rebecca Esselgren, ordförande för Linnéstudenterna.

Bostadssituationen har inte förändrats nämnvärt i Växjö inför höstterminen trots att många utbytesstudenter inte kommer på grund av coronapandemin. Det menar Linnéstudenternas ordförande.

– Vi skulle säga att vi är på samma nivå som tidigare år, säger Rebecca Esselgren.

Hårt tryck på bostäder

På Campus finns 3500 bostäder och där vill de flesta bo, enligt studentkåren. 

Inför höstterminen varje år undersöker SFS, Sveriges förenade studentkårer, bostadssituationen i landets studentstäder. Förra året uppgav Linnéstudenterna att bostadsituationen var svår men att den blivit något bättre.

En ny rapport för året publiceras i slutet av augusti men redan nu befarar kåren att trycket fortsätter.

Garanti i Kalmar

Samtidigt menar de att det är svårt att veta hur situationen utvecklar sig eftersom fler utbytesstudenter kan komma senare under terminen.

I Kalmar kan nya studenter räkna med att bli erbjudna en bostad relativt tidigt in på terminen. Kalmar har bostadsgaranti och dessutom byggdes det nya studentbostäder inför 2019.

– I Kalmar är det en enklare situation, säger Rebecca Esselgren.

Ökning med fyra procent

Den totala ökningen avseende antagna studenter ligger på fyra procent för Linnéuniversitetet. I nuläget har Kalmar 1 813 antagna studenter och Växjö 2 721.

– Vi räknar med att det blir betydligt färre utbytesstudenter som kommer, men exakt hur många vet man inte än, säger Peter Citron, sektionschef på antagningsenheten på Linnéuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.