Allt fler unga tar sömnmedel. En utveckling som skolläkaren Jenny Lorefors ser faror med: ”Det är lättare att söka hjälp i form av tabletter än att ändra sina vanor.” Foto: SVT/TT

Sömnsvårigheter hos unga – allt fler tar sömnmedel

Publicerad

Cirka 40 procent av invånarna i Jönköpings län lider av sömnproblem och en stor grupp är länets ungdomar.

– Jag tycker att det är ett problem för vi vet att den psykiska ohälsan ökar och jag tror att sömn är en viktig pusselbit, säger Jenny Lorefors, skolläkare i Jönköping.

Länets invånare får allt mer sömnmedel utskrivet på recept. Under 2019 skrevs det ut 47 120 dygnsdoser per 1000 invånare inom Region Jönköpings län. Det kan jämföras med cirka 39 500 doser per tusen invånare under 2016.

Inga långtidsstudier

Melatonin är det sömnpreparat som ökat mest de senaste åren – framför allt i gruppen 15- till 19-åringar.

– Melatonin är egentligen i första hand för vuxna men man kan skriva ut det till barn. Men det finns inga långtidsstudier på vilka effekter det har, säger Jenny Lorefors, skolläkare.

Hon upplever att det är lättar att söka hjälp i form av tabletter än att ändra sina vanor.

– Vi måste hindra att förskrivningen av sömnmedicin till unga ökar ytterligare, säger hon.

”Jag kan inte släppa mobilen”

Gymnasieelever som SVT pratat med säger att telefonen ofta följer med in i sovrummet.

– Jag sover cirka sex timmar per natt, säger 16-åriga Hilda Samuelsson.

– Jag håller på med mobilen i sängen och då blir det oftast sent. Jag känner inte mig trött, säger Ellen Almgren.

Tar sömnmedel i onödan

Skolläkaren Jenny Lorefors från Jönköping föreläser just nu för elever om sömnproblem och vikten av att sova. Hon upplever att många ungdomar inte vet vilka fördelar det finns med bra sömn. Istället tar många till sömnmedel helt i onödan.

– En viktig sak är att vara vaken på dagen och vara ute i dagsljus, att röra på sig och att han en rutin där man går ned i varv på kvällen och att undvika skärmar som stressar oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.