– Det känns viktigt i vår tid att ta vara på det som finns och vara rädd om det, säger Kerstin Nordenstam, pedagogista på ReMida i Skillingaryd.
Det märks att det är många företag i kommunen. Mycket av restmaterialet i lokalen här i Skillingaryd är skänkt från möbelindustrin. Det är tygremsor, knappar, träbitar och mycket annat som ska användas i lär- och pedagogiskt syfte.
Barnen blir kreativa
2014 blev Vaggeryd ReMida-certifierade och ingår sedan dess i ett nätverk med återanvändningscenter över hela världen.
– Det som någon har sett som skräp kan bli ett matematikmaterial exempelvis, säger Kerstin Nordenstam.
Vad ger det här barnen?
– Vi tror att de blir kreativa på ett annat sätt eftersom de tvingas tänka själva.
I videon ovan kan du se hur det såg ut när Bullerbyns förskola i Vaggeryd besökte Remida.
Fakta om ReMida
- Återanvändningscentret ReMida i Skillingaryd i Vaggeryds kommun startade som ett EU-projekt för åtta år sedan.
- Sedan 2014 drivs det av barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.
- Uppdraget är att ta tillvara på rest- och spillmaterial från ett 80-tal företag i kommunen. Här finns också saker som privatpersoner skänkt till återvinningscentralen i Vaggeryd.
- ReMida startade i Reggio Emilia i norra Italien 1996. Namnet ReMida kommer bland annat av MIDA, som var en Gud i den grekiska mytologin. Allt han rörde till blev till guld.
- ReMida finns på flera platser i Italien, men också i Tyskland, Australien, Norge och Sverige ( Södertälje och Vaggeryds kommun)
- För att få kunna bli en ReMida krävs en utbildning på ReMida i Reggio Emilia. Det var 13 personer från Vaggeryds kommun som deltog i utbildningen våren 2013. Både förskollärare, förskolechefer och personal från barn- och utbildningsförvaltningen.
Källa: Vaggeryds kommun