Midsommar är den stora jordgubbshelgen. Under midsommarveckan äter svenskarna mellan 10 och 15 procent av årets jordgubbsskörd.
– Det är ett bär som är väldigt kopplat till svensk sommar, säger Johanna Larsson, jordgubbsodlare på Gigeryds gård utanför Bankeryd i Jönköpings kommun.
Väderpåverkade
Året började kallt och det såg osäkert ut om jordgubbarna i Jönköpings län skulle hinna mogna klart till midsommar.
– Det såg ganska mörkt ut till en början, men man ska aldrig säga aldrig och plötsligt slog vädret om och då såg det väldigt positivt ut, säger trädgårdskonsulenten Magnus Engstedt.
Det gjorde att gubbarna kom i kapp och flera av länets odlare räknar med en bra tillgång till veckans slut.
– Priset som ligger runt 60 kronor litern vittnar om att det inte är något överskott av bär, men det finns bär i länet, säger Magnus Engstedt.
I klippet: följ med in i jordgubbslandet på Gigeryds gård och hur tillgången på bär kommer att vara till midsommar.